instagram  telegram 2

Телефон: 066 183-78-12

3 березня 2022 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», якою вирішив питання щодо особливостей та порядку бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану.

Так, п. 1 Постанови передбачає, що в умовах правового режиму воєнного стану бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення (далі - підприємства, установи і організації), здійснюється у порядку, визначеному цією постановою.

Подання пропозицій щодо бронювання військовозобов’язаних

Органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком № 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням (п. 2 Постанови).

Вказане вище можуть робити й уповноважені банки, що залучаються до роботи (здійснення операцій) в умовах особливого періоду (ч. 2 п. 1 Постанови).

Узагальнення інформації про бронювання та строк дії відстрочки

Міністерство економіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати шість місяців.

Підстави для анулюванню відстрочки

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню у разі:

1) закінчення строку її дії;

2) завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;

3) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;

4) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Документальне підтвердження відстрочки/бронювання

З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов’язаному витяг з наказу Міністерства економіки (п. 5 Постанови).

П. 6 Постанови передбачає, що саме Міністерство оборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення в одноденний строк до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Міністерства економіки.

Дія пунктів 2-6 цієї постанови не поширюється на військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, бронювання яких здійснюється відповідно до цього пункту.

(!!!) Рішення стосовно бронювання військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, приймає Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації.

На військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню за переліками посад та професій, військовими комісаріатами за місцем розташування підприємств оформлюються посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік.

При бронюванні працівників слід зважати на Лист Мінекономіки від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану.

А також, слід враховувати, що існує Лист Міноборони від 11.03.2022 № 220/1469 щодо заборони бронювання військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово-облікові спеціальності, в якому міститься перелік професій які вкрай необхідні армії.

ВИСНОВОК: Не зважаючи на той факт, саме Міністерство оборони організовує через Генеральний штаб Збройних Сил доведення до центрів комплектування та соціальної підтримки витягів з наказів Міністерства економіки/Мінінфраструктури/військової адміністрації, військовозобов’язаний перед явкою до військомату повинен мати на руках наступні документи:

  • Витяг з наказу Міністерства економіки/Мінінфраструктури/військової адміністрації про бронювання;
  • Додаток з переліком фізичних осіб що підлягають бронюванню;
  • Військовий квіток або паспорт.

 

Матеріал по темі: «Військовий обов’язок для віруючих під час воєнного стану»

 

 

«НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»

 

Теги: бронювання військовозобовязаних, бронь працівників, резерв підприємств, бронь співробітників, військомат, воєнний стан, Адвокат Морозов

 

бронювання військовозобовязаних, бронь працівників, резерв підприємств, бронь співробітників, військомат, воєнний стан, Адвокат Морозов